Για περισσότερο από 100 χρόνια το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι ο φορέας που συγκεντρώνει τις μακροσεισμικές παρατηρήσεις μετά από ισχυρούς σεισμούς, τις δημοσιεύει στα μηνιαία δελτία και μέσω αυτών διαχέονται στην επιστημονική κοινότητα, αποτελώντας το πρωτογενές υλικό για ερευνητικές εργασίες (διπλωματικές, διδακτορικά, επιστημονικές μελέτες).

 Η διαδικασία αρχίζει με την αποστολή ενός ερωτηματολογίου μετά από έναν ισχυρό σεισμό, που κρίνεται ότι έχει επηρεάσει κατοικημένες περιοχές. Η επιλογή των πόλεων και χωριών, στις τοπικές αρχές των οποίων αποστέλλεται το ερωτηματολόγιο, γίνεται με εμπειρικά κριτήρα από έναν κατάλογο 3500 περίπου τοπωνυμίων, τα οποία με τη σειρά τους έχουν επιλεγεί από τον κατάλογο των Ελληνικών τοπωνυμίων (κατά το νόμο "Καποδίστρια") με κριτήρια πληθυσμιακά και χωρικής κατανομής. Η επιλογή σχετίζεται με το μέγεθος και το επίκεντρο του σεισμού καθώς και τον πληθυσμό του δήμου ή του δημοτικού διαμερίσματος. Στη συνέχεια όσα ερωτηματολόγια επιστρέψουν στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμπληρωμένα αξιολογούνται και βαθμολογούνται για να περιληφθούν στο μηνιαίο δελτίο.

Τα τελευταία χρόνια, μέσω ενός αριθμού ερευνητικών προγραμμάτων διενεργείται μια αναμόρφωση στη συλλογή και διαχείριση των μακροσεισμικών παρατηρήσεων. Η αναμόρφωση αυτή διαπερνά όλα τα στάδια. Πιο συγκεκριμένα:

Το ερωτηματολόγιο επανασχεδιάστηκε για να περιλαμβάνει πιο λεπτομερείς περιγραφές βλαβών ή αισθητότητας του σεισμού για να βοηθήσει τον υπάλληλο της τοπικής αυτοδιοίκησης να απαντήσει. Ο επανασχεδιασμός δεν επηρέασε τη μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενη κλίμακα έντασης. Κάθε απάντηση έχει πλέον το δικό της κωδικό αριθμό που μπορεί να βοηθήσει σε στατιστικές αναλύσεις. Το ερωτηματολόγιο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα απάντησης από τον καθένα, στα πρότυπα της USGS.

Η διαδικασία της επιλογής των τοπωνυμίων που θα αποσταλεί το ερωτηματολόγιο, της καταχώρησης και διαχείρισης των μακροσεισμικών παρατηρήσεων βασίζεται στην ανάπτυξη μιας βάσης δεδομένων που λειτουργεί σε περιβάλλον Access και η οποία περιλαμβάνει τρεις βασικούς πίνακες, οι οποίοι συνδέονται με σχέσεις ένα προς πολλά:

Α) SITE: Περιλαμβάνει τις πληροφορίες των Δήμων και Δημοτικών Διαμερισμάτων, έτσι όπως έχουν προκύψει από την εφαρμογή του νόμου «Καποδίστρια» και με τα στοιχεία από την τελευταία απογραφή της ΕΣΥΕ. Οι πληροφορίες αφορούν την παλαιά ονομασία της κοινότητας, τη νέα ονομασία του δημοτικού διαμερίσματος, το δήμο και τη νομαρχία, τις γεωγραφικές συντεταγμένες, την ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση , το σχετικό δικτυακό τόπο αν υπάρχει, αριθμούς τηλεφώνων, και την ενδεικτική επιφανειακή επικρατούσα γεωλογία (ΙΓΜΕ, 1:50000). Μια στήλη του πίνακα αφορά την αποστολή ή όχι ερωτηματολογίου, ενώ κάθε τοπωνύμιο χαρακτηρίζεται από έναν μοναδιαίο κωδικό. Επί του πίνακος τίθεται ερώτημα (query) για την ετικετοποίηση και την αποστολή του ερωτηματολογίου. Η επιλογή των τοπωνυμίων που αποστέλλεται ερωτηματολόγιο γίνεται πλέον με εφαρμογή των σχέσεων απόσβεσης που έχουν προταθεί για τον ελληνικό χώρο, ενώ με χαρτογράφηση των τοπωνυμίων γίνεται ΄λελεγχος για την ομοιόμορφη αζιμουθιακή κατανομή.

Β) QUAKES: Ο πίνακας περιλαμβάνει τις σεισμικές παραμέτρους των σεισμών του ελληνικού χώρου (που περιλαμβάνονται μεταξύ 33 και 42 Ν και 19 και 29 Ε) με μέγεθος Ms>=5.5 από το 1900 μέχρι σήμερα. Κάθε σεισμός χαρακτηρίζεται από έναν μοναδιαίο κωδικό. Ο πίνακας αυτός εμπλουτίζεται συνεχώς με τους νέους σεισμούς, ενώ μακροσεισμικές πληροφορίες δεν υπάρχουν για όλους τους σεισμούς του πίνακα για διάφορους λόγους π.χ. ο σεισμός έγινε μακρυά από κατοικημένες περιοχές και δεν τις επηρέασε, ή οσεισμός είναι ισχυρός μετασεισμός που έγινε λίγα λεπτά μετά τον κύριο σεισμό. Μια στήλη αναφέρεται στην ένδειξη της ύπαρξης ή όχι μακροσεισμικών παρατηρήσεων, ενώ με το πέρας της εισαγωγής όλων των παρατηρήσεων από τα μηνιαία δελτία του Γ.Ι. ο πίνακας αυτός θα εκκαθαριστεί. Μια άλλη στήλη περιλαμβάνει το χάρτη των μακροσεισμικών εντάσεων.

Γ) EFFECT: Ο πίνακας περιλαμβάνει την παρατηρούμενη ένταση στα διάφορα τοπωνύμια και για τους διάφορους σεισμούς. Κάθε εγγραφή του πίνακα χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό του κωδικού του τοπωνυμίου και τον κωδικό του σεισμού εξασφαλίζοντας τη μοναδικότητα της εγγραφής. Άλλα στοιχεία που περιλαμβάνονται είναι η επικεντρική και υποκεντρική απόσταση και το αζιμούθιο.

 Ένας ακόμα βοηθητικός πίνακας περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό (επιπτώσεις του σεισμού στις κατασκευές και στο περιβάλλον), περιγραφικό υλικό (από τα μηνιαία δελτία, τις εφημερίδες ή άλλες πηγές) και βιβλιογραφικό υλικό (μελέτες για το συγκεκριμένο σεισμό).